Wejście do słynnych Teplickich Skał zatrzymało się w przeszłości. Kasjer sprzedaje bilety z drewnianej budki, a jedyne toalety działają w dostawionym kontenerze. Parkingu brak.

Miasto Teplice nad Metují chce rozwiązać ten problem dzięki nowemu centrum dla zwiedzających.

Na pierwszym piętrze będzie zaplecze techniczne, pomieszczenie na rowery i plecaki oraz toalety. Drugie piętro ma być dostępne na zewnątrz schodów, będzie kasa, bufet, taras i winda dla osób na wózkach inwalidzkich . Na trzecim piętrze będzie mała sala z ekspozycją narodowego rezerwatu przyrody zbudowanego na opowieści o wodzie tworzącej skały.

Koszt budowy szacuje się na 30 milionów koron, roczna eksploatacja będzie kosztować około 270 tysięcy koron, zostaną wykorzystane panele fotowoltaiczne, pompa ciepła, kontrolowana wentylacja, wychwytywanie wody deszczowej, zielony dach . Miasto chce dofinansować budowę.

Jednak kluczowe jest pozyskanie dotacji na budowę. Jesli się nie uda, projekt skończy w szufladzie.

źródło: idnes.cz

Teplické skály

Pisząc artykuły staramy się ze wszystkich sił, by były jak najbardziej kompletne i aktualne. Nic nie zastąpi jednak Waszego doświadczenia i uważnych oczu. Jeśli czytając ten artykuł zauważyłeś(aś) jakiś błąd, nie zgadzasz się z tym co napisaliśmy lub po prostu chcesz coś dodać od siebie - napisz nam o tym. Wszystkie nadesłane wiadomości czytamy z uwagą i odpowiednio reagujemy.
Wybrane uwagi lub komentarze mogą zostać opublikowane pod artykułem.

0 Komentarzy

Zapisz się do naszego newslettera

Odbieraj nowości, artykuły i powiadomienia wprost do swojej skrzynki email. Konkursy i specjalne oferty tylko dla subskrybentów.